Duurzame uitvaart

Het duurzame assortiment

Bij een uitvaart komen veel producten en processen kijken die een impact op het milieu hebben. Denk aan een kist, een urn, een grafmonument maar ook de rouwstoet, de catering en de bloemen. Bij het organiseren van een afscheid en het maken van keuzes, is er dan ook veel verschil in duurzaamheid te maken. Om die keuzes inzichtelijk te krijgen hebben zes uitvaartondernemers op 16 april 2014 GreenLeave gelanceerd, waaronder Vredehof Uitvaartverzorging uit de regio Twente en Salland. Door deze samenwerking is een pakket aan adviezen en producten ontstaan die een duurzame uitvaart mogelijk te maken.

Duurzame sieradenzakjes
Sieradenzakjes, duurzaam geproduceerd door cliënten van Aveleijn.

GreenLeave biedt geen vast of verplicht duurzaam pakket, maar biedt wel de mogelijkheid om samen te kijken naar de meest duurzame mogelijkheden van het moment. En uiteraard met als voorwaarde dat deze binnen de wensen en het budget passen. Dit betekent dat u nog steeds alle vrijheid heeft in het kiezen van alle producten en diensten die de uitvaartondernemer u biedt. Het is aan u om te bepalen welke onderdelen van de uitvaart u duurzaam wilt vormgeven en hoeveel budget u daaraan wilt besteden.

Online videoserie brengt duurzame uitvaart in beeld

Steeds meer Nederlanders houden in hun dagelijks leven rekening met duurzaamheid. Dan gaat het bijvoorbeeld over vervoer, voeding of afvalscheiding. Maar bij een uitvaart speelt het onderwerp duurzaamheid vaak nog geen rol. Dat is jammer want voor mensen die bewust leven, zijn er juist heel veel mogelijkheden om een uitvaart niet alleen duurzamer maar daarmee ook persoonlijker te maken. Om mensen te inspireren en informeren over de mogelijkheden, introduceert Stichting GreenLeave daarom de serie ‘De Makers’. In een serie van negen korte filmpjes laten producenten van duurzame uitvaartproducten hun ambacht zien.

Klik hier om op de nieuwspagina te komen met de filmserie “De Makers”

"De Makers" Greenleave

Lees ook meer over Vredehof als duurzame uitvaartondernemer.

Duurzame kisten

Vredehof uitvaartverzorging heeft in het assortiment een aantal kisten opgenomen die voldoen aan de duurzaamheidseisen van Greenleave. Deze kisten zijn over het algemeen op voorraad, zodat de kisten dezelfde dag nog geleverd kunnen worden. Bekijk hier meer informatie over de duurzame kisten.

Duurzame kisten

Duurzame rouwbloemen

Het assortiment aan duurzame rouwbloemen dat wij aanbieden is samengesteld door Voogsgerd Bloemen. Zij zijn in staat om rouwarrangementen te leveren waarbij zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de voorgeschreven duurzame elementen.

Duurzame catering

Het besparen op het rijden van onnodige kilometers en het gebruiken van duurzame ingrediënten zijn aspecten die kunnen bijdragen aan duurzame catering bij een uitvaart.

Duurzaam vervoer

Om ook duurzaam vervoer te gaan inzetten zijn er verschillende mogelijkheden. Hierbij is het beperken van meerdere locaties bij opbaring, plechtigheid, condoleance en/of koffietafel een belangrijk aspect.

Duurzaam Rouwdrukwerk

Vredehof uitvaartverzorging beschikt over een eigen drukkerij. Op deze manier kunnen wij uw rouwdrukwerk snel en accuraat verzorgen. In ons assortiment hebben wij eveneens milieuvriendelijke rouwkaarten.

Duurzame sierurnen

Wanneer de urn in de grond wordt begraven kan er gekozen worden voor een ‘eco-urn’. Deze urn bestaat volledig uit plantaardig materiaal. Deze urnen zijn in verschillende varianten beschikbaar.

Duurzame sierurnen

Lijkwade

I.p.v. een kist kan er ook gekozen worden voor een lijkwade bij een crematie of begrafenis. Een lijkwade zijn lappen waarin de overledene wordt gewikkeld.

Lijkwade

Duurzame grafmonumenten

Hagens Natuursteen uit Almelo is aangesloten bij CircleStone en biedt u de mogelijkheid om te kiezen voor duurzame grafmonumenten. Hierbij heeft u de keus uit Drentse zwerfstenen, hergebruik van een natuurstenen grafmonument en een houten grafmonument.

Wat wel of niet in de kist

Kleding van natuurlijke producten zijn een goed duurzaam alternatief. Daarnaast worden bijvoorbeeld sierraden afgenomen voordat de kist sluit. Lees hier alles over wat wel of niet in de kist mag worden meegenomen/gedragen.

Duurzaam conserveren

Er zijn een aantal aandachtspunten voor het koelen van een overledene. Het koelen van de overledene in de dagen tussen overlijden en uitvaart is de meest gebruikte methode. Hierbij wordt er echter veel energie verbruikt. Bekijk hier meer over de mogelijkheden om dit energieverbruik te beperken.

 

Contactformulier Duurzame Uitvaart

Neem contact met mij op. Ik heb een vraag over de mogelijkheden om een uitvaart zo duurzaam mogelijk vorm te geven.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel om contact met u op te nemen. Meer informatie kunt u nalezen in onze Privacy-verklaring.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Overlijden melden • 24 uur per dag:
088 1198 200

Neem gerust contact op wanneer u vragen heeft. Wij staan voor u klaar.

088 1198 200 info@vredehof.nl

Nieuws

Donatie voor Hospice Borne
13-11-2023 / Afgelopen donderdag was Pedro Swier op bezoek bij Hospice…
Lees verder
Een goed gesprek
09-10-2023 / We wensen je mooie herinneringen toe en een goed…
Lees verder

De juiste keuze

Wij zijn overtuigd van onze kwaliteit, maar we ondersteunen die overtuiging graag met een aantal keurmerken die we met trots voeren.