Hoe moeilijk ook, er moeten veel zaken geregeld
Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis en het begin van een emotionele periode. En hoe moeilijk ook, er moeten veel zaken geregeld worden. Denk hierbij aan het regelen van de uitvaart, de aangifte van overlijden bij de gemeente en het afhandelen van allerlei administratieve zaken.
Wat u precies moet doen hebben wij voor u in een handig stappenplan samengevat.
Download hier de checklist bij overlijden.
Wanneer het een overlijden in een ziekenhuis betreft vinden er in het ziekenhuis al direct enkele noodzakelijke handelingen plaats. Hierover leest u ook meer op onze website onder het onderwerp “overlijden in een ziekenhuis”.
Een van de eerste vragen die u van de uitvaartleider zult krijgen is waar de overledene moet worden opgebaard. Dat kan in het uitvaartcentrum, bij u thuis of op een andere locatie. De aangifte van overlijden bij de gemeente dient binnen 6 dagen te gebeuren, dit kunnen wij voor u regelen. Over alle aspecten van de uitvaart en de plechtigheid vindt u veel informatie op onze website, maar wij helpen u graag. Tijdens een persoonlijke afspraak nemen we alle wensen door, dit kunnen we doen aan de hand van een handige Wilsbeschikking.
Een afspraak kan bij u thuis of in het uitvaartcentrum en is uiteraard geheel vrijblijvend.
Informatie Rijksoverheid
Op de website van de Rijksoverheid kunt u eveneens informatie vinden over wat er allemaal geregeld dient te worden. Deze informatie vindt u na het invullen van een vragenlijst met maximaal 11 vragen.
Veelgestelde vragen
Bij een overlijden moeten er verschillende zaken worden geregeld, zoals het melden van het overlijden bij de (huis)arts, contact opnemen met de uitvaartonderneming zoals Vredehof. Kijk of er een Wilsbeschikking is gemaakt en of er een polis is met betrekking tot een uitvaartverzekering of een vooruitbetaling voor de uitvaart. Er moet ook aangifte worden gedaan bij de gemeente, waarna een overlijdensakte wordt verstrekt. Om het regelen van de uitvaart en de plechtigheid goed te laten verlopen kunt u te allen tijde contact opnemen met Vredehof Uitvaartverzorging. Met ruim 155 jaar ervaring in de uitvaartbranche verzorgen wij de uitvaart van uw dierbare graag op maat.
Na een overlijden zijn de nabestaanden, zoals de echtgenoot, kinderen, of executeur testamentair (indien benoemd in een testament), gemachtigd om zaken af te handelen. Dit kan ook een door de overledene aangewezen persoon zijn. Deze gemachtigde regelt de uitvaart, de administratie en juridische aspecten zoals het beheer van de nalatenschap. Als er geen testament of wilsbeschikking is, wordt dit vaak door de naaste familie gedaan. Vredehof kan hierbij ondersteunen.
Bij een overlijden moeten verschillende instanties geïnformeerd worden. Denk hierbij o.a. aan:
Gemeente: Aangifte van overlijden moet worden gedaan om een overlijdensakte te verkrijgen.
Zorgverzekeraar: Voor het stopzetten van de zorgverzekering.
Werkgever, uitkeringsinstanties en/of pensioenfonds: Om o.a. het pensioen stop te zetten of nabestaandenpensioen aan te vragen.
Banken: Voor het (de-)blokkeren van de rekeningen.
Belastingdienst: Voor belastingzaken en nalatenschap.
In Nederland moet een uitvaart binnen zes werkdagen na het overlijden plaatsvinden. Vredehof helpt met het plannen en organiseren van de uitvaart binnen deze periode, zodat alles op tijd geregeld kan worden. Dit omvat de administratieve zaken en de daadwerkelijke ceremonie, met voldoende ruimte voor persoonlijke wensen en behoeften.
Contactformulier
Neem contact met mij op voor een vrijblijvende afspraak.