Home
menu
053 431 23 89

Home Uitvaart regelen Wat te doen bij overlijden

Wat te doen bij overlijden

 

U heeft te maken met een overlijden, en dan?

(Huis)arts inlichten

Na het overlijden moet altijd de dienstdoende huisarts gewaarschuwd worden. Daarna neemt u contact op met de uitvaartonderneming.

Uitvaartonderneming inschakelen

U kunt Vredehof Uitvaartverzorging 24 uur per dag bereiken voor het maken van een afspraak met een uitvaartverzorger. In een persoonlijk gesprek nemen we de uitvaartwensen door en wordt het afscheid verder vorm gegeven.

Bekijk eventueel hier onze checklist bij overlijden.

Aangifte

De uitvaartleider zorgt voor de aangifte en de akte van het overlijden. De aangifte moet gebeuren bij de burgerlijke stand van de gemeente waar het sterfgeval heeft plaatsgevonden. Dit hoeft dus niet de woonplaats van de overledene te zijn.

Testament of Wilsbeschikking

Of er een testament is kunt u te weten komen bij het Centraal Testamenten register (www.centraaltestamentenregister.nl) of bij de notaris. Het is ook mogelijk dat iemand een Codicil heeft. Daarin kunnen verschillende zaken zijn geregeld; donorschap van organen, legaten van bepaalde sieraden of bijzondere meubels. Het kan zijn dat er in deze documenten bepalingen zijn opgenomen t.a.v. de uitvaart.

Uitvaartverzekering

Is er een uitvaartverzekering afgesloten? In de polisvoorwaarden kunt u nalezen wat de voorwaarden zijn. Is het een naturaverzekering of wordt er een geldbedrag uitgekeerd (kapitaalverzekering).

Voorbereiden begrafenis of crematie

Na het overlijden moet er veel geregeld worden. Het vervelende daarbij is dat de tijd tot de uitvaartplechtigheid beperkt is. Uit praktische overwegingen is het dan ook verstandig niet te lang te wachten met het inschakelen van een uitvaartverzorger.

Voor uw gemak hebben wij een checklist opgesteld van zaken waar u rekening mee kunt houden. We hebben geprobeerd zo volledig mogelijk te zijn, maar iedere persoonlijke situatie is uniek. Bij twijfel adviseren wij u contact op te nemen met uw uitvaartverzorger, notaris of accountant.

Bekijk onze checklist “Wat te doen bij overlijden”.