Bel bij overlijden: 088 1198 200

menu

Bel bij overlijden

088 1198 200

Home Nieuws Het verhaal achter duurzame uitvaartproducten

Nieuwsoverzicht

Het verhaal achter duurzame uitvaartproducten

Online videoserie brengt duurzame uitvaart in beeld

Steeds meer Nederlanders houden in hun dagelijks leven rekening met duurzaamheid. Dan gaat het bijvoorbeeld over vervoer, voeding of afvalscheiding. Maar bij een uitvaart speelt het onderwerp duurzaamheid vaak nog geen rol. Dat is jammer want voor mensen die bewust leven, zijn er juist heel veel mogelijkheden om een uitvaart niet alleen duurzamer maar daarmee ook persoonlijker te maken. Om mensen te inspireren en informeren over de mogelijkheden, introduceert Stichting GreenLeave daarom de serie ‘De Makers’. In een serie van negen korte filmpjes laten producenten van duurzame uitvaartproducten hun ambacht zien.

“De Makers”, aflevering zes:
Jaap de Korte uit Nuenen is opgegroeid in de natuur en daar ligt zijn passie ook nu nog. Daarom wil hij in zijn werk bijdragen aan het behoud van de natuur. Jaap doet dat in de branche waar hij veel interesse in heeft, de uitvaartbranche. Met zijn bedrijf Biesvelden maakt hij duurzame uitvaartkisten van hout uit Brabant en de Hoge Veluwe. In het programma ‘De Makers’ laat Jaap zien hoe hij zijn prachtige kisten maakt en hoe zijn uitvaartkisten bijdragen aan nieuwe natuur.

“De Makers”, aflevering vijf:
Veel mensen weten niet dat de meeste bloemen die in Nederland worden verkocht niet duurzaam geteeld zijn. Sterker nog, bij veel soorten worden pesticiden gebruikt en ze komen vaak uit verre landen. Els Gijsbers en Jeannet Raimond van Bloemkracht8 uit Amelisweerd, Bunnik maken voor nabestaanden mooi en duurzaam rouwbloemwerk met bloemen, bloeiende kruiden en takken die biologisch geteeld worden langs de kromme Rijn. In het programma ‘De Makers’ laten ze zien waar hun bloemen geteeld worden en zie je ze midden in de prachtige natuur van Amelisweerd bijzonder bloemwerk maken voor een afscheid. Uiteraard heeft Vredehof ook met bloemisten in eigen regio goede contacten voor het leveren van duurzame bloemstukken.

“De Makers”, aflevering vier:
Op hun prachtige woonboerderij in Zuidschermer maken Jan de Vos en José Schilder grafmanden van wilg op hun eigen griend. Hun bedrijf, Mandenmakerij de Mythe, werkt nog helemaal zoals ambachtslieden het in vroegere tijden deden. De materialen en de productie zijn geheel duurzaam en daarom zijn de grafmanden een heel mooi alternatief voor mensen die een duurzame uitvaart willen. In aflevering 4 van het programma ‘De Makers’ geven Jan en José de kijker de unieke gelegenheid om te zien hoe de grafmanden worden gemaakt.

“De Makers”, aflevering drie:
In een oude kas langs een weiland in Boskoop maakt Saskia Beentjes duurzame, zachte handgemaakte lijkwaden en urnen van vilt. In de serie ‘De Makers’ van Stichting GreenLeave laat Saskia zien hoe ze haar waden maakt; van ongewassen wol uit Nederland tot een zacht en warm product.

Hieronder bekijkt u de vorige afleveringen:

De tweede aflevering van “De Makers”
In aflevering 2 van “De Makers” zien we Bas Oosterom en Alex Zeller van Dust to Dust uit Ouderkerk aan den IJssel. Zij werken al jaren samen als hoveniers. Werken met hout en groen is dé passie van de twee. Sinds kort produceren ze een unieke lijn ecologische uitvaartkisten met een natuurlijke uitstraling. In het programma ‘De Makers’ is te zien hoe deze duurzame kisten worden gemaakt van massief hout en andere natuurlijke materialen. Bas en Alex van Dust to Dust vinden het bij alles wat ze maken belangrijk dat de materialen duurzaam en ecologisch zijn. Ze hebben daarbij ook oog voor detail want elke kist ziet er prachtig uit. Er bestaat zelfs de mogelijkheid om de uitvaartkist met mos af te werken.

 

De eerste aflevering van “De Makers”
Houtkunstenaar Martin van der Wilt maakt duurzame handgemaakte urnen van hout uit Harmelen en omgeving. Het bijzondere is dat Van der Wilt alleen die delen van de bomen gebruikt die eigenlijk nergens anders goed voor zijn. Het gaat om de delen waar veel noesten bij elkaar zitten. In de eerste aflevering van het nieuwe online-programma ‘De Makers’ laat Martin zien hoe hij urnen maakt die allemaal een unieke uitstraling hebben omdat elke boom zijn eigen structuur heeft.

De makers die in beeld worden gebracht hebben allemaal een passie voor duurzaamheid. Die passie brengen ze tot uiting in hun ambachtelijke uitvaartproducten. Omdat deze duurzame uitvaartproducten vaak volledig met de hand worden gemaakt is elk exemplaar weer anders en dus echt uniek. Zo maakt Martin van der Wilt urnen van hout uit bomen die in zijn omgeving gekapt moesten worden. Van der Wilt gebruikt die delen die voor geen enkel ander doel gebruikt kunnen worden, juist de stukken met veel noesten. Ook krijgt de kijker een uniek kijkje in de keuken van Mandenmakerij de Mythe waar nog steeds op geheel authentieke wijze grafmanden worden gevlochten van wilgentenen.

Alle nieuwsberichten