Home
menu
053 431 23 89

Home Vooraf regelen Wilsbeschikking

Wilsbeschikking

 

Waarom een wilsbeschikking

Verschil tussen wilsbeschikking en codicil

Een wilsbeschikking is een codicil waarin uw wensen en voorkeuren staan. Hiermee kunt u zonder of naast een testament, uw wensen aangeven voor na uw overlijden. Een codicil is geen testament. Een codicil geeft uw voorkeur aan, maar er is geen wettelijke verplichting om deze in te willigen. Over het algemeen worden de kenbaar gemaakte wensen, uit eerbied voor de overledene, vrijwel altijd ingewilligd.

Waarom een wilsbeschikking opstellen?

Een wilsbeschikking, ook wel laatste wensenformulier, wilsverklaring of uitvaartcodicil, geeft veel rust. Voor degene die het invult, omdat alles zwart op wit staat, maar ook voor de nabestaanden. Het is voor hen duidelijk wat uw wensen en voorkeuren zijn. Het codicil behandelt bijvoorbeeld de keuze tussen begraven, cremeren of het lichaam ter beschikking stellen aan de medische wetenschap. Ook de mogelijkheden rondom de uitvaart komen aan bod zoals de muziek, de kist en overige details bij de plechtigheid.

Het is goed om uw voorkeuren vooraf kenbaar te maken aan iemand die u vertrouwd is, bijvoorbeeld met een wilsbeschikking. Leg uw schriftelijke verklaring daarnaast op een eenvoudig vindbare plaats, bijvoorbeeld bij uw administratie of verzekeringspapieren.

Hieronder kunt u een voorbeeld wilsbeschikking bekijken of downloaden.

Wilsbeschikking downloaden 
Wilsbeschikking

Wilsbeschikking