Leg uw uitvaartwensen vast met een wilsbeschikking
Wilt u uw nabestaanden ontlasten en uw eigen wensen duidelijk vastleggen? Een wilsbeschikking helpt u hierbij. In dit document zet u uw laatste wensen op papier, zoals hoe uw uitvaart eruit moet zien en wat er moet gebeuren met persoonlijke zaken zoals wachtwoorden en abonnementen.
Een wilsbeschikking is geen testament en u heeft geen notaris nodig om het op te stellen. Het biedt houvast voor uw nabestaanden en geeft uzelf gemoedsrust.
Wat kunt u vastleggen in een wilsbeschikking?
- Keuze tussen begraven, cremeren of ter beschikking stellen aan de wetenschap
- Muziek, kist en andere uitvaartvoorkeuren
- Overzicht van belangrijke documenten, wachtwoorden en abonnementen
- Verdeling van persoonlijke spullen met emotionele waarde
Waarom een wilsbeschikking opstellen?
- Helpt uw nabestaanden bij het uitvoeren van uw wensen
- Geeft u rust, omdat alles duidelijk op papier staat
- Gemakkelijk zelf op te stellen en aan te passen
Belangrijk: Een wilsbeschikking is alleen rechtsgeldig als u deze met de hand schrijft, inclusief datum, naam en handtekening. U kunt hier geen geldzaken of onroerend goed in regelen; daarvoor is een testament nodig.
Download uw wilsbeschikking
Wilt u uw wensen vastleggen? Download hier gratis een invuldocument of vraag een papieren versie aan via het contactformulier.
Zorg ervoor dat iemand die u vertrouwt op de hoogte is van uw wilsbeschikking en bewaar deze op een goed vindbare plek. Controleer het document jaarlijks en pas het aan als uw wensen veranderen.
Bekijk onze wilsbeschikking

Download hier uw wilsbeschikking.
Wanneer u onze wilsbeschikking gedownload hebt, dient u het bestand voor het bewerken eerst op te slaan op uw eigen computer. Daarna kunt u hem eenvoudig invullen en op ieder moment aanpassen. U loopt eenvoudig met de Tab-cursor naar het volgende invulveld.

Hulp nodig bij het invullen van de wilsbeschikking?
Heeft u hulp nodig bij het invullen van uw wilsbeschikking of heeft u nog vragen?
Wij helpen u graag.
Veelgestelde vragen
Een wilsbeschikking is een document waarin iemand zijn of haar wensen vastlegt voor de uitvaart. Dit kan betrekking hebben op zaken zoals de keuze voor crematie of begrafenis, de locatie, muziek, sprekers en andere persoonlijke details voor het afscheid. Het helpt nabestaanden om de laatste wensen van de overledene te respecteren en uit te voeren. Vredehof biedt de mogelijkheid om zo'n wilsbeschikking nu al in te vullen, zodat alles naar eigen wens wordt geregeld.
Een wilsbeschikking legt de persoonlijke wensen voor de uitvaart vast, zoals voorkeuren voor crematie of begrafenis, muziek en locatie. Het geeft zekerheid en ontlast de nabestaanden.
Een wilsverklaring daarentegen bevat bredere medische of juridische wensen, zoals behandelbeperkingen (bijvoorbeeld niet gereanimeerd willen worden) of euthanasie. Dit document is gericht op medische beslissingen rond het levenseinde.
Beide documenten geven inzicht in iemands voorkeuren, maar de wilsverklaring gaat over medische kwesties, terwijl de wilsbeschikking gericht is op de uitvaart.
Een wilsbeschikking is niet automatisch rechtsgeldig zoals bijvoorbeeld een testament. Hoewel het een document is waarin iemands wensen voor de uitvaart worden vastgelegd, is het niet juridisch bindend. Het dient meer als richtlijn voor de nabestaanden en de uitvaartverzorger, zoals Vredehof, om de laatste wensen van de overledene te respecteren en uit te voeren. Nabestaanden worden echter geacht rekening te houden met deze wensen. Een volledig handgeschreven en ondertekend codicil is echter wel rechtsgeldig.
Op basis van de informatie van Vredehof is een wilsbeschikking onbeperkt geldig. Het document blijft van kracht zolang het niet wordt aangepast of ingetrokken door de opsteller. Het kan op elk moment worden herzien of gewijzigd indien de wensen van de persoon veranderen. Nabestaanden worden verzocht om de wensen te respecteren, maar het document is niet juridisch bindend.
Een wilsbeschikking of wensenboekje kan gratis worden aangevraagd of via de website gedownload worden. Aan een voorregeling, waaronder het vastleggen van wensen bij een uitvaartonderneming, zijn in principe ook geen kosten verbonden. Maak hiervoor wel een afspraak.
Wilsbeschikking
Wij hebben een vraag of opmerking over de Wilsbeschikking.