Wilsbeschikking

Leg uw wensen tijdig vast

Om uw nabestaanden te ontlasten maar zeker ook voor uw eigen gemoedsrust, is het een goed idee om al vroegtijdig over uw laatste wensen na te denken en deze vast te leggen in een wilsbeschikking. Hierbij denkt u nu alvast na over hoe u uw uitvaart geregeld zou willen zien, maar ook over andere zaken. Denk hierbij aan het maken van een overzicht van abonnementen, een adreslijst, waar liggen polissen en wachtwoorden en wat is er geregeld voor geliefde huisdieren.
U hoeft dus niet al uw wensen voor na uw overlijden op te nemen in een testament. Een aantal wensen kunt u ook zelf vastleggen in een wilsbeschikking (codicil). Dit kan zonder de hulp van een notaris.

Maar wat is een wilsbeschikking precies? Hoe stelt u het op en waar moet u rekening mee houden? Op deze pagina vindt u uitleg over de wilsbeschikking (ook wel codicil, wensenboekje of wensenformulier genoemd).

Bekijk onze wilsbeschikking

 

Wilsbeschikking opstellen

 

Wat is een wilsbeschikking?

Een wilsbeschikking is een document waarin uw laatste wensen en voorkeuren staan. Hiermee geeft u – zonder of naast een testament –  uw wensen aan voor na uw overlijden. Zo kunt u o.a. aangeven hoe uw uitvaart eruit moet zien en waar eventuele wachtwoorden zijn opgeslagen of sleutels liggen. Een codicil is geen testament, maar geeft enkel uw voorkeuren aan. Daarom kunt u onroerend goed en geldzaken niet met een codicil regelen. Donorregistratie regelt u niet via de wilsbeschikking. En wensen rondom uw eigen behandeling of levenseinde legt u eveneens niet vast in een Wilsbeschikking maar in een speciaal daarvoor bestemde Wilsverklaring.

Waarom een wilsbeschikking opstellen?

Een wilsbeschikking wordt ook wel laatste wensenformulier, wensenboekje of uitvaartcodicil genoemd. Het opstellen van de wilsbeschikking biedt veel rust voor degene die het invult, omdat alles zwart op wit staat. Maar ook voor de nabestaanden, omdat het voor hen duidelijk is wat uw wensen en voorkeuren zijn.

Het codicil behandelt bijvoorbeeld de keuze tussen begraven, cremeren of het lichaam ter beschikking stellen aan de medische wetenschap. Ook de mogelijkheden rondom de uitvaart komen aan bod zoals de muziek, de kist en overige details bij de plechtigheid. Het is goed om uw voorkeuren vooraf kenbaar te maken aan iemand die u vertrouwd is, bijvoorbeeld met een wilsbeschikking.

Leg uw schriftelijke verklaring daarnaast op een eenvoudig vindbare plaats, bijvoorbeeld bij uw administratie of verzekeringspapieren.

Is een wilsbeschikking rechtsgeldig?

Ja, deze is rechtsgeldig, mits hij voldoet aan de volgende eisen:

  • Het document is met de hand geschreven, want een getypt codicil is niet rechtsgeldig. Daarnaast is het document voorzien van een datum, uw voor- en achternaam en handtekening.
  • Het document verduidelijkt wat uw uitvaartwensen zijn en hoe u uw persoonlijke spullen verdeelt. Daarbij gaat het om goederen met hoge emotionele en beperkte financiële waarde, zoals sieraden en kleding. Maar denk ook aan een lijst met wachtwoorden van uw computer voor de digitale nalatenschap. Wie bijvoorbeeld uw huis erft of uw auto krijgt, kunt u alleen in een testament vastleggen.

De voor- en nadelen

  • Een wilsbeschikking stelt u eenvoudig op, zonder de hulp van een notaris. Veranderen uw wensen? Dan kunt u uw laatste wensenformulier eenvoudig aanpassen door een nieuw document op te stellen en het oude te vernietigen.
  • Daar staat tegenover dat een dergelijk codicil makkelijk zoek raakt of dat erfgenamen niet weten dat er is een is opgesteld, waardoor er geen rekening mee gehouden wordt. Daarom is het niet mogelijk om alle zaken in een codicil te behandelen.

Zorg er altijd voor dat iemand op de hoogte is van uw wilsbeschikking.

Uw wilsbeschikking opstellen

Hieronder download u een exemplaar voor eigen gebruik. Het is een handig invuldocument dat u zelf kunt bewaren en te allen tijde kunt aanpassen. Wij adviseren u om de naam van het document aan te passen en ook persoonlijk te maken. U bewaart dan een exemplaar voor uzelf en voor uw eventuele partner.

We kunnen u ook een Wilsbeschikking toesturen. Geef uw adresgegevens door op onderstaand contactformulier, wij zorgen dat u het snel thuis heeft.

Wel is het verstandig om het document jaarlijks te controleren en eventueel aan te passen. Graag wijzen we u erop dat het dus geen rechtsgeldig handgeschreven document is, maar wel een handig document ten behoeve van uw nabestaanden.

Download hier uw wilsbeschikking.

Wanneer u onze wilsbeschikking gedownload hebt, dient u het bestand voor het bewerken eerst op te slaan op uw eigen computer. Daarna kunt u hem eenvoudig invullen en op ieder moment aanpassen. U loopt eenvoudig met de Tab-cursor naar het volgende invulveld.

Opstellen wilsbeschikking

Hulp nodig bij het invullen van de wilsbeschikking?

Heeft u hulp nodig bij het invullen van uw wilsbeschikking of heeft u nog vragen?
Wij helpen u graag.

 

Wilsbeschikking

Wij hebben een vraag of opmerking over de Wilsbeschikking.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel om contact met u op te nemen. Meer informatie kunt u nalezen in onze Privacy-verklaring.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Overlijden melden • 24 uur per dag:
088 1198 200

Neem gerust contact op wanneer u vragen heeft. Wij staan voor u klaar.

088 1198 200 info@vredehof.nl

Nieuws

Leferink & Wennink Uitvaartzorg naar Vredehof
14-08-2024 / Per 1 september a.s. wordt Gerry Leferink & Wennink…
Lees verder
Certificaten keurmerken verlengd
20-06-2024 / Wij zijn al enkele jaren de trotse bezitter van…
Lees verder

De juiste keuze

Wij zijn overtuigd van onze kwaliteit, maar we ondersteunen die overtuiging graag met een aantal keurmerken die we met trots voeren.