Duurzame grafmonumenten

De meeste grafstenen zijn gemaakt van prachtige, miljoenen jaren oude natuursteen zoals graniet. Maar wist u dat deze stenen na verwijdering van het graf worden vernietigd tot puin? En dat, terwijl deze stenen keer op keer een nieuw leven zouden kunnen krijgen en zo nog vele jaren mee zouden kunnen gaan.

Circle Stone zet zich er voor in om deze waardevolle natuursteen te behouden voor volgende generaties. Dat doen zij door alle spelers in de branche op te roepen om grafstenen een nieuw leven te geven, en door klanten te helpen om een Circle Stone te vinden.

Hagens Natuursteen uit Almelo is aangesloten bij Circle Stone, een initiatief van GreenLeave.  Hieronder vindt u enkele duurzame mogelijkheden die Hagens Natuursteen adviseert.

Drentse zwerfstenen.
Hagens natuursteen kan voor u duurzame zwerfstenen verzorgen, deze zijn te bekijken in de showtuin van Hagens in Almelo. Zwerfkeien zijn allemaal hier gebracht tijdens de voorlaatste ijstijd, zo’n 150.000 jaar geleden. Deze kunnen worden voorzien van een inwendig gehakte inscriptie naturel van kleur.

De voordelen zijn: geen energie-intensieve processen voor winning en intensieve processen voor bewerking opschrift kan naturel gehakt worden dus geen schadelijk stoffen zo als verf of bronzen letters.

Hergebruik van een natuurstenen grafmonumenten Belgisch Hardsteen.
U kunt er voor kiezen om een bestaand monument opnieuw te hergebruiken, veelal van Belgisch Hardsteen. Vele bestaande graven worden geruimd waardoor er bestaande grafmonumenten beschikbaar zijn. Deze kunnen worden hergebruikt, er wordt een dun laagje van de bestaande steen afgeslepen waardoor er een nieuwe tekst op kan worden gezet. U kunt er ook voor kiezen om de stenen opnieuw te laten polijsten of eventueel in zijn oorspronkelijk staat te laten met een nieuw opschrift wat het monument een authentieke uitstraling geeft.

De voordelen zijn: er is weinig energie nodig voor het afslijpen van de bestaande tekst. Tevens wordt het monument met gerecycled water afgeslepen, door midden van een waterzuivering. Er is geen nieuwe grondstofwinning en ver transport. En tot slot is de aanschaf prijs veel lager dan een nieuw monument.

Houten grafmonument bijvoorbeeld een kruis, grafpaaltje of eigen ontwerp
Hagens natuursteen kan ook zorgdragen voor het ontwerp, de vervaardiging en de plaatsing van een houten monument, zij hebben een bewuste keuze gemaakt voor Nederlands hout in verband met de beperkte kilometers die de grondstof dan hoeft te maken en de duidelijkheid over de herkomst van de grondstof. Veelal wordt gebruik gemaakt van onbehandeld eiken hout.

De voordelen zijn : er is weinig energie nodig voor de winning en productie, het is biologisch afbreekbaar, lichter dan steen en verbruikt daardoor minder brandstof voor vervoer en verplaatsing.

Duurzame Grafstenen Vredehof

 

Contactformulier Duurzame Uitvaart

Neem contact met mij op. Ik heb een vraag over de mogelijkheden om een uitvaart zo duurzaam mogelijk vorm te geven.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel om contact met u op te nemen. Meer informatie kunt u nalezen in onze Privacy-verklaring.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Overlijden melden • 24 uur per dag:
088 1198 200

Neem gerust contact op wanneer u vragen heeft. Wij staan voor u klaar.

088 1198 200 info@vredehof.nl

Nieuws

Donatie voor Hospice Borne
13-11-2023 / Afgelopen donderdag was Pedro Swier op bezoek bij Hospice…
Lees verder
Een goed gesprek
09-10-2023 / We wensen je mooie herinneringen toe en een goed…
Lees verder

De juiste keuze

Wij zijn overtuigd van onze kwaliteit, maar we ondersteunen die overtuiging graag met een aantal keurmerken die we met trots voeren.