Lichte balseming

Lichte balseming of thanatopraxie

De laatste blik op je overleden dierbare, die kan zo belangrijk zijn. Als dat niet meer mogelijk is zou dit zelfs van invloed kunnen zijn op het rouwproces. Dankzij thanatopraxie krijgt de overledene weer een natuurlijke uitstraling en is een waardig afscheid met de gewenste laatste blik mogelijk. Vredehof Uitvaartverzorging is landelijk één van de weinige uitvaartondernemingen die zelf een gediplomeerd thanatopracteur in dienst heeft. Thanatopraxie zorgt ervoor dat nabestaanden op een waardige manier afscheid kunnen nemen.

Waardig afscheid nemen

Direct na het overlijden starten er inwendig processen van afbraak, die gevolgen kunnen hebben voor de toonbaarheid van de overledene. Soms is deze verandering zo ingrijpend dat de overleden dierbare er heel anders uitziet. Thanatopraxie biedt uitkomst. Door een relatief korte behandeling wordt dit veranderingsproces tijdelijk stil gezet.

Thanatopraxie is een tijdelijke conservering van het lichaam voor een periode van maximaal 10 dagen. Thanatopraxie zorgt ervoor dat het lichaam van de overledene toonbaar blijft en er bijna levensecht blijft uitzien. De huid krijgt een natuurlijke kleur en blauwe verkleuringen verdwijnen grotendeels. Bovendien voelt de overledene ook niet meer zo koud aan. Dit maakt een persoonlijk afscheid in de meeste gevallen gewoon mogelijk. Nabestaanden kunnen waardig afscheid nemen van hun dierbare.

Omdat er geen koeling meer noodzakelijk is, kan de overledene bovendien eenvoudig thuis worden opgebaard in een bed of kist. Een normale omgevingstemperatuur is voldoende, waarbij zelfs warme zomerdagen veelal niet tot problemen zullen leiden. Daarnaast is thanatopraxie zeer aan te bevelen in situaties waarbij het lichaam van de overledene door het ziekteproces of door omgevingsfacturen in een slechte conditie is. Ook wanneer er bijvoorbeeld familie uit het buitenland moet komen en de uitvaart niet snel kan plaatsvinden is thanatopraxie een heel geschikte oplossing.

Thanatopraxie bij Vredehof
Jan Nijhuis, thanatopracteur

 

Vredehof en thanatopraxie

Vredehof Uitvaartverzorging is één van de weinige Nederlandse uitvaartondernemingen met een eigen gediplomeerd thanatopracteur in dienst.  De behandeling gebeurt, geheel met eigen mensen en middelen, bij voorkeur in één van de uitvaartcentra van Vredehof of in het mortuarium van het Medisch Spectrum Twente (MST) te Enschede. In overleg kunnen we uitwijken naar andere locaties, mits ze voldoen aan de door ons gestelde inrichtingseisen. Onze thanatopracteur heeft de Gedragscode van het Nederlands Instituut voor Thanatopraxie ondertekend en is daarmee opgenomen in het Register Erkende Thanatopracteurs.

Heeft u vragen over thanatopraxie? Uw uitvaartleider informeert u graag. Of stuur het contactformulier onder aan deze pagina in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Kijk voor meer informatie op de website van het Nederlands Instituut voor Thanatopraxie

Om alvast een idee te krijgen van de wensen die u vast kunt leggen, kunt u onze Wilsbeschikking  downloaden.

Bekijk onze wilsbeschikking

Thanatopraxie / Lichte balseming

Wilt u contact opnemen. Wij hebben vragen over thanatopraxie.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel om contact met u op te nemen. Meer informatie kunt u nalezen in onze Privacy-verklaring.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Overlijden melden • 24 uur per dag:
088 1198 200

Neem gerust contact op wanneer u vragen heeft. Wij staan voor u klaar.

088 1198 200 info@vredehof.nl

Nieuws

Donatie voor Hospice Almelo
25-04-2024 / Afgelopen woensdag was de laatste cursusdag voor de vrijwilligers…
Lees verder
Warm hart voor Ronald McDonald Huiskamer
27-03-2024 / Op donderdagochtend 21 maart waren wij in ons Uitvaartcentrum…
Lees verder

De juiste keuze

Wij zijn overtuigd van onze kwaliteit, maar we ondersteunen die overtuiging graag met een aantal keurmerken die we met trots voeren.