Dementie en verlies

Dementie en afscheid

In Nederland hebben ruim 280.000 mensen dementie. Het aantal mensen met dementie zal als gevolg van de vergrijzing in de toekomst explosief stijgen naar meer dan een half miljoen in 2040.
De kans dat iemand met (een vorm van) dementie afscheid moet nemen van een geliefd persoon zal de komende jaren dan ook toenemen. Hoe hiermee om te gaan?
Al onze medewerkers hebben een training gevolgd van SamenDementievriendelijk, in deze training hebben zij tips gekregen over hoe je signalen van dementie kunt herkennen en hoe je goed kunt omgaan met mensen met dementie.
SamenDementievriendelijk is een initiatief van Alzheimer Nederland en het ministerie van VWS

Het verliezen van een dierbare

Een naaste met dementie kan een groot verlies te verwerken krijgen. Misschien sterft de partner, een kind of een andere dierbare. Hoe dit verdrietige nieuws te vertellen? en hoe een naaste te begeleiden en de eigen grenzen te bewaken wanneer het verlies ook zelf veel verdriet geeft?
Wanneer een naaste niet wordt verteld dat een dierbare is gestorven, dan is er ook geen mogelijkheid om te rouwen. Hij of zij kan zich angstig en alleen voelen als de overledene er ineens niet meer is. Daar staat tegenover dat het wèl vertellen tot onrust kan leiden omdat de informatie niet goed kan worden verwerkt.

vredehof dementie en verlies

Er is helaas geen sluitend advies te geven voor een dergelijke situatie. Dat een naaste dementie heeft, wil niet zeggen dat hij of zij geen rouw kan ervaren. De behoeftes kunnen hetzelfde zijn als iemand zonder dementie. Hoe een naaste omgaat met verdriet en rouw is dan ook sterk persoonsgebonden.

Voor meer informatie over dit thema verwijzen wij graag door naar de Stichting Alzheimer Nederland
Hier vindt u ook tien tips voor een betere communicatie.

Bron: Stichting Alzheimer Nederland.

Ook is er meer informatie te vinden op de website van Dementie Twente.

Overlijden melden • 24 uur per dag:
088 1198 200

Neem gerust contact op wanneer u vragen heeft. Wij staan voor u klaar.

088 1198 200 info@vredehof.nl

Nieuws

Bereikbaarheid Uitvaartcentrum Almelo
In verband met wegwerkzaamheden aan de Willem de Clercqstraat is Uitvaartcentrum…
Lees verder
FC Twente gedenkplek Westerbegraafplaats
Op vrijdag 29 oktober was de officiële opening van de FC…
Lees verder

De juiste keuze

Wij zijn overtuigd van onze kwaliteit, maar we ondersteunen die overtuiging graag met een aantal keurmerken die we met trots voeren.