Zoveel meer dan een milieuvriendelijke kist

Duurzaamheid in de uitvaartbranche.
Het meedenken over en aanbieden van duurzame producten en diensten, doet Vredehof al heel erg lang. Wij zijn immers ook één van de oprichters van GreenLeave de duurzame uitvaart. Wat ons betreft gaat duurzaam ondernemen, en ook het verzorgen van een duurzame uitvaart, verder dan veel mensen denken. Het gaat over bewust en respectvol omgaan met de grondstoffen die moeder aarde ons in bruikleen geeft. Het gaat over maatschappelijk verantwoord ondernemen met aandacht voor regionale initiatieven die de hulp van anderen keihard nodig hebben. Het gaat over oprechte betrokkenheid bij de samenleving en zeker ook bij onze eigen medewerkers.” 

Coöperatief samenwerken
Het onderwerp duurzaamheid past bij de oorsprong van Vredehof zoals het in 1869 werd opgericht, en zoals het zich ontwikkelde tot uitvaartcoöperatie. Samen zorgen dat iedereen een waardige uitvaart kan krijgen. “Anno 2022 staan we daarmee nog steeds echt ‘in dienst van het leven’. En dat kun je alleen als je vanuit het hart wilt investeren in goed werkgeverschap, in je medewerkers, in eerlijk zaken doen, in duurzame inkoop en bedrijfsvoering. Door transparant te zijn en verantwoording te nemen. Bij Vredehof uit zich dit onder meer in het donatiefonds waarmee we mooie initiatieven ondersteunen. Denk aan de Wensambulance, het Rode Kruis, een project voor MS patiënten en een donatie aan het Hospice Almelo. Maar het uit zich ook in ogenschijnlijk veel kleinere dingen. Even tijd besteden aan medemensen. Tijd vrij maken om écht te luisteren naar het verhaal van de ander. Naar de zorgen van mensen, zoals nu over de stijging van de energiekosten. Misschien kun je dingen niet direct oplossen, maar door mee te denken en je netwerk open te stellen, kun je mensen die mogelijk wat aan elkaar hebben, in contact brengen met elkaar.”

Begin eens met een beetje groener
“Vaak hebben we het bij duurzaamheid over goed of fout. Maar wat ik in al die jaren wel geleerd heb, is dat er op die lijn van 0 tot 100 heel veel waardevolle tussenstappen zitten. Wil je verduurzamen dan hoef je niet meteen door te slaan naar 90 of 100. Begin maar eens met 10 of 20% groener doen. Als iedereen dat in praktijk brengt, dan maken we samen een enorm verschil in positieve zin. Duurzaamheid zit ‘m bij ons ook in bewust en spaarzaam omgaan met spullen. Niet alleen zeggen dat je duurzaam doet, maar het ook in praktijk brengen. Alle kranen open zetten is nergens voor nodig. En documenten  print je alleen als het echt nodig is. We zijn bezig met zonnecollectoren op onze gebouwen. En als we ergens naartoe gaan, denken we na of dit te combineren is met iets anders buiten de deur. Bij elke vestiging staat een bedrijfsfiets voor kleine ritjes. En moeten we toch met de auto, dan staan we bewust even stil bij combinaties die mogelijk te maken zijn. Waarom vijf keer bijna het zelfde autoritje maken als het ook in één keer kan. Laten we zuinig zijn op wat we hebben en daar verantwoord mee omgaan.”

Pedro Swier, Algemeen Directeur Vredehof Uitvaartverzorging.

Duurzame uitvaartwensen leg je ook vast in een Wilsbeschikking.

< Alle berichten