Het begint bij jezelf

Kerst is een tijd van bezinning, van even stil staan en sterker verder gaan.

Wereldvrede en een einde aan alle conflicten. Daarmee zou de kerstwens van vele mensen in vervulling gaan. Maar helaas hebben we te maken met een andere werkelijkheid. Een werkelijkheid die in meer of mindere mate van invloed is op ons eigen levensgeluk. Onberoerd laat het geweld in de wereld zeker ook mij niet, maar ik probeer wel te kijken naar mijn eigen cirkel van invloed. Wat werkt voor mij? Waarvan word ik gelukkig en hoe kan ik het geluk vergroten van de mensen om mij heen. En dan denk ik niet aan rijkdom of grote cadeaus hoor. Want écht het verschil maken zit ‘m vaak in kleine dingen. In het geven van aandacht en het nemen van de rust om oprecht te luisteren naar wat een ander te zeggen heeft. Of gewoon door eens wat vaker dankjewel tegen iemand te zeggen.     

Eigen waarden.
Wijsheid komt met de jaren zeggen ze wel eens. Maar als ik één ding in mijn carrière geleerd heb, dan is ‘t dat je dicht bij jezelf en je eigen waarden moet blijven én dat je het samen moet doen. Alleen ga je soms sneller, maar samen kom je zoveel verder. Dat klinkt misschien als een cliché; maar ik denk echt dat het alleen zó werkt. Zowel privé met familie en vrienden, als op het werk met collega’s en zakelijke relaties. Oog hebben voor elkaar, rekening houden met de ander en elkaar helpen.

Oplossen en samen verder.
Het is zo gemakkelijk om over anderen te praten, in plaats van met elkaar. Over elkaar praten maakt dat je verder van elkaar weg raakt. Vertel elkaar eerlijk dat je moeite hebt met een bepaalde gebeurtenis, een uitspraak of gedraging. Dat lucht op en dan kun je werken aan een oplossing. We zijn allemaal maar mensen, en ieder heeft zo z’n eigenaardigheden, of beter nog; z’n ‘eigen aardigheden’. Ook bij Vredehof zie ik dat elke dag. Ook voor onze eigen medewerkers willen wij vertrouwd en dichtbij zijn. We zijn ons ervan bewust dat werkgeluk meer is dan alleen voldoening halen uit het werk dat we doen. Daarom blijven we investeren in elkaar. ‘Goed Werkgeverschap’ is ook een kernprincipe waar wij ons als GreenLeave ondernemer aan conformeren. Als houder van het Keurmerk Uitvaartzorg is ‘Bekwaam personeel’, één van de Zes Zekerheden. Wij zetten ons dan ook in voor de ontwikkeling van onze medewerkers. Niet omdat het moet, maar omdat verbondenheid, het samenwerken en het vergroten van kennis, bijdragen aan ons werkgeluk.

In gesprek blijven.
Werkgeluk hangt duidelijk af van veel meer dan alleen de hoogte van het salaris. Ik maak me wel eens zorgen om de huidige 24-uurs economie en het altijd maar bereikbaar ‘moeten’ zijn. Dat is ook best een zware belasting voor onze eigen medewerkers. Daarnaast is werkgeluk ook afhankelijk van externe factoren, zoals iemands thuissituatie. Denk aan de groep mensen die moeilijk kunnen rondkomen door de steeds hogere kosten. Of die mantelzorger zijn voor bijvoorbeeld zieke of oudere familieleden. In gesprek blijven is ook dan zo belangrijk. Ervoor zorgen dat er altijd dat gevoel van verbondenheid is.

Pas geleden nog legde mijn moeder (86) haar hand op de arm van mijn partner en fluisterde “als jij maar goed voor jezelf blijft zorgen, weet ik dat het ook goed gaat met Pedro.” Toen ik dat hoorde moest ik wel lachen, maar stiekem wist ik dat ze gelijk had. Of het nou gaat om ons eigen geluk of om het geluk van een ander… het begint bij jezelf.

Fijne feestdagen.
Kerst is bij uitstek ook een feest van gezelligheid en samen zijn. Met familie en vrienden aan tafel, maar misschien ook met een buurman die sinds kort alleen is. Kleine geste, groot plezier.   

Wij wensen iedereen een heel gelukkig en gezond 2024 toe.

Met liefdevolle groet,

Pedro Swier

< Alle berichten