Uitvaartwensen vastleggen: prettig voor iedereen
Denk bij leven na over je uitvaart, is het advies dat Pedro Swier iedereen op het hart wil drukken. “We weten vaak heel goed wat we wel en niet willen in het leven. Toch legt nog maar een beperkt deel van de mensen vast hoe het afscheid eruit moet zien.” Een wilsbeschikking kan daarbij helpen.
Als je je wensen niet opschrijft of op een andere manier kenbaar maakt, zadel je je naasten misschien wel op met een last. “Door zelf na te denken over je persoonlijke wensen bij je laatste afscheid, voorkom je miscommunicatie en twijfel. Het geeft houvast aan nabestaanden om een mooi en passend afscheid te regelen. En je voorkomt dat je dierbaren achterblijven met een gevoel van ‘heb ik het wel goed gedaan?’.”
Gebruik een wilsbeschikking
Wensen die mensen voor hun uitvaart hebben, zijn vast te leggen in een wilsbeschikking. Vredehof heeft hiervoor sinds kort een digitale wilsbeschikking beschikbaar. Deze kan iedereen downloaden en invullen, eventueel samen met een partner, andere dierbare of uitvaartleider. De vragen in de wilsbeschikking helpen om makkelijker keuzes te maken. “Ik schat dat zo’n negentig procent van de mensen wel weet of ze een begrafenis of crematie willen. Maar de verdere invulling van het afscheid is vaak niet bekend. Met steeds meer eenpersoonshuishoudens en samengestelde gezinnen is het goed om duidelijkheid te creëren en je wensen vast te leggen in een wilsbeschikking. We adviseren om de beschikking bij je belangrijke papieren te bewaren en om ‘m regelmatig te herzien.”
Tot in detail?
Het regelen van een uitvaart kost nabestaanden veel inspanning en energie. De wilsbeschikking helpt bij moeilijk keuzes in deze rouwperiode. Toch is Pedro Swier er geen voorstander van dat je alles in detail vastlegt. “Het is belangrijk om ruimte over te laten voor de nabestaanden om onderdelen van het afscheid in te vullen. Dat is voor hen belangrijk in het verwerkingsproces. Geef bijvoorbeeld aan dat je een koffietafel na afloop van de bijeenkomst wilt, maar laat je dierbaren kiezen of ze daarbij cake, een broodje of iets anders serveren.”
Meer Nederlanders een wilsbeschikking
“Ik denk dat nog geen kwart van de Nederlanders een wilsbeschikking heeft. Het zou mooi zijn als dit aantal de komende jaren flink groeit”, besluit Pedro zijn verhaal.
Helpt u mee met het kenbaar maken van uw wensen?
U vindt de digitale wilsbeschikking op onze website.