Een uitvaart in coronatijd: ‘We benadrukken wat wel kan’

Een uitvaart in coronatijd: ‘We benadrukken wat wel kan’

Overlijden in tijden van corona is hard, bikkelhard. Soms konden we onze dierbare tijdens het overlijden niet eens vasthouden, of kon een uitvaart slechts door een deel van de familie bijgewoond worden. Toch zijn er ook lichtpuntjes: “We nemen afscheid van een dierbare, alleen de omstandigheden zijn nu anders door corona. Daarom leggen we juist de nadruk op wat er wel kan in deze bijzondere tijd”, vertelt Pedro Swier, “zodat nabestaanden met een warm gevoel terugkijken op een waardevol afscheid.”

De gezondheid van de medewerkers staat bij Vredehof voorop. “We schudden uiteraard geen handen, houden anderhalve meter afstand en volgen alle andere adviezen van het RIVM, onze branchevereniging en de arbodienst”, vertelt de algemeen directeur over de huidige omstandigheden.

Creativiteit voor waardig afscheid
De richtlijnen zijn duidelijk en daar wijken uitvaartorganisaties niet vanaf. Neemt niet weg, dat die richtlijnen voor nabestaanden soms heel lastig zijn. Als je overmand bent door emoties, geef je iemand graag een knuffel of een kneepje in de hand. “Toch kijken we vooral naar wat er mogelijk is bij een afscheid”, aldus Pedro Swier. “Uitvaartverzorging blijft heel persoonlijk. Samen met de nabestaanden kijken we naar de wensen van de overledene. En bedenken we alternatieven voor dingen die nu niet kunnen, zodat mensen toch goed afscheid kunnen nemen.”

Digitale middelen meer gebruikt
Het gebruik van digitale middelen nam de afgelopen maanden een vlucht. Ook in de uitvaartbranche. Pedro Swier: “We maken nu meer gebruik van de software die al beschikbaar was. Livestreaming en beeldbellen is nu al gemeengoed geworden. Al heeft het natuurlijk niet de beleving en de sfeer die je in de aula wel voelt. Alleen daarom al zullen digitale middelen het persoonlijk afscheid nooit vervangen.”

Kwaliteit telt
Hoe kijkt Pedro Swier terug op de afgelopen maanden? “Het is anders denken en anders doen. Daar word je creatief van. Ik vind dat we daar als branche en als Vredehof in geslaagd zijn. Het gaat tenslotte om de kwaliteit en niet om de kwantiteit bij een waardig afscheid.”

Meer informatie over de actuele richtlijnen die bij uitvaarten gelden.

Overlijden melden • 24 uur per dag:
088 1198 200

Neem gerust contact op wanneer u vragen heeft. Wij staan voor u klaar.

088 1198 200 info@vredehof.nl

De juiste keuze

Wij zijn overtuigd van onze kwaliteit, maar we ondersteunen die overtuiging graag met een aantal keurmerken die we met trots voeren.