Zuinig zijn op spullen en op geld. Iets waarmee mijn generatie nog is opgegroeid. Misschien herken je uitspraken als; ‘stop snoeppapiertjes in je broekzak en gooi ze thuis in de afvalbak’ of ‘koop kwaliteitspullen, want die gaan langer mee’. De laatste jaren groeit steeds sterker het besef dat we zuinig moeten zijn op die ene planeet waarop we met z’n allen leven. Duurzaamheid is dan ook al lang geen modern woord meer, maar een belangrijk aspect dat meespeelt in alles wat we doen en laten. Natuurlijk; het kan altijd beter, ontwikkelingen staan immers nooit stil. Dat brengt tegelijk de uitdaging mee hoe we nieuwe dingen zo duurzaam mogelijk kunnen doen. Daar waar we grote slagen maken in verduurzaming is dat mooi, maar ook elk klein stapje telt.
Continu proces
In mei krijgen we bij Vredehof vanuit GreenLeave weer een toetsmoment om te ontdekken of we het duurzaamheidskeurmerk – zo noem ik het maar – nog waardig zijn. Of ik dat spannend vind en daar tegenop zie? Welnee, een duurzame bedrijfsvoering is immers een continu proces. Met de jaren hebben we het geïntegreerd in onze hele bedrijfsvoering. Bij alles wat we doen, houden we er rekening mee. Ook bij de keuze van onze toeleveranciers houden we rekening met duurzaamheid. Zij dienen, voor zover als mogelijk, duurzame producten in het assortiment hebben. Met de aandachtspunten die de auditor van GreenLeave ongetwijfeld bij ons ook zal vinden, houden we het gesprek mooi gaande over verbetering van verduurzaming.
Aandacht voor details en het grote geheel
Sinds 2013 hoort Vredehof, met een aantal andere uitvaartondernemers, tot de initiatiefnemers van GreenLeave. We vinden het belangrijk om als uitvaartbranche op een zo praktisch mogelijke manier invulling te geven aan duurzaamheid. GreenLeave is opgebouwd uit zeven kernprincipes. Het gaat natuurlijk over duurzame bedrijfsvoering en duurzaam inkopen, maar het gaat verder dan dat. Het gaat over eerlijk en transparant ondernemen. Mooi vind ik dat er ook aandacht is voor maatschappelijke betrokkenheid. Als uitvaartondernemer zijn we bij mensen in beeld tijdens een scharnierpunt in hun leven. Dat vereist aandacht voor het gevoel van mensen en voor zaken die jou en mij aan het hart gaan. Maatschappelijke betrokkenheid uit zich bij Vredehof in het ondersteunen van mooie initiatieven in de regio. Ook hebben we het Vredehof Donatiefonds opgericht. Van daaruit dragen we financieel bij aan projecten rondom levenseinde.
De mens centraal
Een ander mooi aspect binnen GreenLeave vind ik goed werkgeverschap. Naast uitstekende primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden die afgestemd zijn op de hoge waardering die we hebben voor onze medewerkers, is er aandacht voor gezondheid en welzijn. In ons vak is er de ongeschreven regel dat we extra alert zijn op emoties die soms onverwacht meer met je doen dan dat je zelf gedacht had. Ik begon mijn verhaal al over zuinig zijn. En daarbij denk ik dus ook aan zuinig zijn op elkaar. Door naar elkaar om te zien en door écht oog en oor te hebben voor de ander.
Groot of klein, elke stap telt. Dus ja, laten we direct beginnen. Samen maken we het verschil.