“We weten echt niet van elk wit broodje met kaas op de koffietafel na de uitvaart, hoe groot de CO2 impact daarvan is. Tot zover in detailniveau gaan we niet, en dat hoeft ook niet”, vindt Diana de Graaf. Ze is lid van de Raad van Advies van GreenLeave, het consortium van uitvaartverzorgers dat zich inzet om een duurzame uitvaart makkelijker en toegankelijk te maken. De adviesraad is een onafhankelijke raad met duurzaamheidsexperts die het bestuur van GreenLeave gevraagd en ongevraagd adviseert over inhoudelijke en strategische vraagstukken. Diana: “Het bepalen van de CO2-impact van een uitvaart is als het maken van een offerte. Het zijn alle aspecten bij elkaar opgeteld die maken hoe duurzaam een product of dienst is. Dus van kist en vervoer tot de keuze voor drukwerk en het bepalen van de locatie voor het afscheid.”
Op weg naar circulair
Zelf heeft ze geen achtergrond in de uitvaartbranche. “Dat maakt het voor mij misschien nog wel eenvoudiger om te ontdekken waar winst te behalen valt in de zoektocht naar verduurzaming van uitvaartondernemingen.” Diana de Graaf (58 jaar) kwam tijdens haar studie Industrieel ontwerpen aan de TUDelft in aanraking met ecodesign en het stellen van duurzaamheidseisen aan energie gerelateerde producten. “Dat was in de jaren ’90 van de vorige eeuw. Nadruk lag toen vooral nog op het voorkomen van afval. Inmiddels zeggen we dat afval niet bestaat in de circulaire economie. Vrijwel alle producten en materialen die we maken en consumeren, zijn opnieuw te gebruiken. Hoe we ervoor zorgen dat we de grondstoffen zo duurzaam mogelijk inzetten, blijft een uitdaging.”
In de praktijk brengen
Als zelfstandig ondernemer stimuleert en begeleidt ze organisaties om hun rol te pakken op weg naar een circulaire economie. Dat doet ze onder eigen vlag namens De Graaf en Co. Sinds 2019 is Diana de Graaf op verzoek van het bestuur van GreenLeave ook lid van de Raad van Advies. “Wat ik zo bewonder aan de uitvaartbranche is dat ze met de oprichting van GreenLeave, het onderwerp duurzaamheid zelfstandig opgepakt hebben en ook écht in praktijk brengen. Ze delen kennis met elkaar en dagen elkaar uit op het gebied van verduurzaming. Ja, ik ben trots om aan GreenLeave als lid van de Raad van Advies, verbonden te zijn.”
Mooie onderzoeksopdrachten vacant
GreenLeave is geen gesloten instantie die z’n eigen regeltjes bedenkt voor de uitvaartondernemers die aanhaken. “Elk onderdeel van een uitvaart is zorgvuldig onderzocht en getoetst aan criteria die gebaseerd zijn op bestaande milieukeurmerken en duurzaamheidscriteria” vertelt Diana de Graaf. Eva Froger, duurzaamheidsexpert bij GreenLeave, vertelt hoe deze organisatie altijd op zoek is naar het verder uitbreiden van kennis. “Daarvoor werken we graag samen met kennisinstituten, universiteiten en studenten die onderzoek voor ons doen. Op de website van GreenLeave staan vaak wel enkele vacatures waarmee we studenten hopen te verleiden om een onderzoeksopdracht voor ons, en met ons uit te voeren. Een actueel voorbeeld daarvan is een onderzoek naar de effectiviteit van het opbaren op graszoden.”
Een goed gevoel
Volgens Diana de Graaf heeft het zeker effect dat uitvaartondernemers samenwerken binnen GreenLeave. “Uitvaartondernemers kopen veel producten en diensten in. Je komt op een emotioneel moment bij familie en zij vertrouwen op jou als adviseur. Dat brengt een bepaalde verantwoordelijkheid met zich mee. Ik vind het mooi te horen hoe uitvaartondernemers het goede gesprek aangaan. Zelf heb ik dat een jaar of vier geleden aan den lijve ondervonden. Mijn moeder die toen overleed, hield heel erg van tuinieren. De lokale bloemiste die mijn moeder goed kende, stelde voor om bloemen uit haar tuin te gebruiken. Ze nam een hart van wilgentenen mee en heeft het bloemstuk in de tuin verder afgemaakt met de bloemen die ze vond. Het gaf een heel goed gevoel in vele opzichten. Misschien slechts een kleine stap in duurzaam opzicht, maar groots en onvergetelijk in persoonlijke en emotionele waarde”, benadrukt Diana.
De vergroenende cyclus
Door de ervaring die GreenLeave de afgelopen jaren heeft opgebouwd binnen de uitvaartbranche, zien zij waar uitvaartondernemers vandaan komen en waar velen van hen nu staan. “De een maakt grote stappen, de ander, die misschien al heel ver is op het gebied van verduurzaming, maakt nog steeds stapjes erbij”, vertelt Eva Froger. “Aangesloten zijn bij GreenLeave zorgt voor een vliegwieleffect binnen de branche. Ik hoor ondernemers zeggen: ‘nu we toch bezig zijn, kunnen we steeds meer duurzame keuzes standaard aanbieden’. Samen bouw je zo aan een cyclus van activiteiten die elkaar versterken en die circulariteit en duurzaamheid ten goede komen.”