‘Goede samenwerking in de keten van groot belang voor nabestaanden’

“Mortuaria in zorginstellingen zijn de laatste schakel in de zorg- en de eerste in de uitvaartketen. Daardoor hebben we een bijzondere spilfunctie die zorgvuldige afstemming vereist”, stelt Joris Huizinga. “We hechten als brancheorganisatie daarom veel belang aan een goede samenwerking in de hele keten.”

Joris Huizinga is onafhankelijk voorzitter van de Vereniging van Mortuariumbeheerders (VMG). Hij spreekt namens de mortuariumbeheerders in ziekenhuizen en andere zorginstellingen. “Wij behartigen de belangen van onze leden, maar stellen daarbij de belangen van de nabestaanden voorop.” 

Nabestaanden informeren

De VMG zet zich in voor professionele postmortale zorg aan overleden patiënten en bewoners in zorginstellingen. Dat doen ze onder andere door nabestaanden zorgvuldig te informeren. “Veel mensen hebben geen idee wat een mortuarium precies doet”, vertelt Huizinga. “We maken als branche onderscheid tussen noodzakelijke zorg en wenselijke zorg. Na het overlijden verrichten we een aantal noodzakelijke handelingen om het lichaam zorgvuldig te bewaren. Denk aan het verwijderen van infuuslijnen direct na het overlijden en het koelen van het lichaam binnen drie uur na het overlijden. Dat doen we ook zonder opdracht van nabestaanden. Dat zijn we vanuit onze maatschappelijke verantwoordelijkheid verplicht”, legt Huizinga uit. 

Wenselijke zorg

Het is voor nabestaanden belangrijk om te weten dat ze zelf besluiten wie de wenselijke zorg uitvoert, zoals het wassen en kleden van hun dierbare. “Sommige mortuariumbeheerders bieden ook uitvaartzorg”, legt Huizinga uit. “Om belangenverstrengeling te voorkomen, moeten we de taken strikt gescheiden houden. Nabestaanden hebben vrije keus om een uitvaartverzorger te kiezen die bij hun wensen past. Daar waken wij als branchevereniging over.” Ook vindt Huizinga het een belangrijke taak voor mortuariumbeheerders dat zij nabestaanden informeren over de kosten. “We moeten transparant zijn over onze dienstverlening. We adviseren onze leden daarom hun diensten en prijzen goed op hun website te vermelden.” VMG ontwikkelde zelf voorlichtingsmateriaal dat de leden aan nabestaanden kunnen meegeven. Ook op de site van Vredehof is een toelichting te vinden wat er bij het overlijden in een ziekenhuis komt kijken.

Meepraten over nieuwe wet

VMG adviseert de overheid en andere partijen in de keten. Zo lobbyden ze tijdens de eerste coronagolf succesvol voor goede beschermingsmiddelen voor medewerkers van mortuaria. Belangrijke thema’s nu zijn koelcapaciteit en personele veiligheid en beschikbaarheid. “Veel mensen in de uitvaartbranche werken hard en soms moeten ze improviseren. Samen houden we als branche voortdurend in de gaten dat gedragsregels en richtlijnen worden gehandhaafd. Wat dat betreft zouden wij als VMG graag zien dat er kwaliteitseisen in de nieuwe Wet op de lijkbezorging worden opgenomen. Dan is iedereen gehouden aan hetzelfde kwaliteitsniveau. En dat draagt weer bij aan integere, goede, transparante en zorgvuldige uitvaartdienstverlening. Gelukkig betrekt het ministerie de uitvaartbranche bij de ontwikkeling van deze wet.”

Samenwerking stimuleren

Joris Huizinga werkt in het bestuur van VMG samen met directeur Pedro Swier van Vredehof Mortuariumbeheer. “Ik ben een onafhankelijk voorzitter. De deskundigheid wordt ingebracht door de bestuursleden, onder andere door Pedro Swier. Professionals met een grote betrokkenheid die zich inzetten voor een maatschappelijk belang. Samen stimuleren we voortdurend de samenwerking in de branche.” 

Joris Huizinga, voorzitter van de Vereniging van Mortuariumbeheerders
Overlijden melden • 24 uur per dag:
088 1198 200

Neem gerust contact op wanneer u vragen heeft. Wij staan voor u klaar.

088 1198 200 info@vredehof.nl

De juiste keuze

Wij zijn overtuigd van onze kwaliteit, maar we ondersteunen die overtuiging graag met een aantal keurmerken die we met trots voeren.