Waar je afscheid van neemt, krijg je nooit meer terug. Wat rest zijn herinneringen. Zo is het ook met tradities en rituelen in de uitvaartbranche. Pedro Swier, algemeen directeur van Vredehof, omarmt dan ook de normen en waarden binnen Vredehof en hecht waarde aan bepaalde uitingen van respect. “Want dat is het: een getuigenis van respectvol met elkaar omgaan”.
Je hebt elkaar nodig
“We leven in een tijd waar alles snel gaat. Wanneer staan we nog stil en reflecteren we op de situatie waarin we ons dagelijks bevinden? Alleen bij speciale momenten nemen we vaak nog de tijd om stil te staan en te beseffen wat belangrijk is in het leven. We zoeken dan de geborgenheid van familie en vrienden weer op, want dat is een vertrouwde basis. Zeker in ons dagelijks werk merk je nog echt dat rouw verbindt. Dat je elkaar nodig hebt om het grote verdriet samen te verwerken. In de vertrouwdheid van je eigen omgeving hoef je je niet anders voor te doen dan je bent. Bij grote gebeurtenissen in ons land, gebeurt eigenlijk hetzelfde, alleen dan op grotere schaal. Denk maar eens aan de neergestorte MH17. Ook dan zie je dat rouw verbindt. Mensen zoeken elkaar op in het gezamenlijke verdriet. Rituelen en tradities zijn dan zaken waar je op terugvalt. Dat verbindt net zo goed als de emoties die je samen hebt.”
We dragen een hoge hoed
“Bij Vredehof hechten we aan een respectvolle bejegening van onze opdrachtgevers: de nabestaanden van een overledene”, vervolgt Pedro Swier zijn verhaal. “Het mooiste compliment blijft toch nog altijd dat de familie een uitvaart heeft kunnen organiseren die past bij hun dierbare overledene. We doen daar alles aan om dat te bewerkstelligen. De randvoorwaarden voor ons zijn daarin erg belangrijk: we dragen een hoge hoed en driedelig jacquet, lopen vooruit op de rouwauto en passen ons taalgebruik aan. We zorgen ervoor dat de nabestaanden op geen enkele manier aanstoot kan nemen aan welke gedragsuiting van ons dan ook. Dat bezoedelt het afscheid. Daarom hechten we zoveel waarde aan tradities en rituelen. Dit zijn ‘spelregels’ die herkenbaar zijn, die mensen ervaren als respectvolle bejegening. En natuurlijk veranderen die spelregels in de loop der tijd. Denk alleen maar eens aan rituelen van andere culturen. We houden daar rekening mee, maar houden tegelijkertijd ook vast aan onze eigen moraal. Het is en blijft een zoektocht: waar ga je mee in veranderingen en waar blijf je bij de kern van je eigen dna.”
Wees zuinig op wat je hebt
Bij feestdagen, zoals Kerst en Pasen, spelen tradities een grote rol. Denk maar eens aan de kerstboom: iedereen koopt er één, want dat hoort er immers bij. En zeg nou zelf: met zijn allen rondom de kerstboom, dat zorgt toch ook voor verbinding? Voor saamhorigheidsgevoel? Mijn belangrijkste boodschap is dan ook eenvoudig: wees zuinig op dat wat je hebt en koester dat. Of het nu gaat om tradities, vriendschappen of wat ook maar voor jou van belang is. Dat waar je afscheid van neemt, krijg je immers nooit meer terug…”
Vooraf je wensen bespreken, hiermee ontlast je jouw nabestaanden. Of leg je wensen vast in een wilsbeschikking.