van vrede en van een nieuw begin
‘Focus op wat we wél hebben…’
We dachten dat er na een onzekere periode, met de restricties rondom de coronapandemie, eindelijk betere tijden zouden aanbreken. Maar helaas heeft dat niet zo mogen zijn. We zitten opnieuw in een roerige tijd, met de oorlog in Oekraïne, de vluchtelingen- en energiecrisis en arbeidstekorten. Opnieuw veel onzekerheden en genoeg om somber over te zijn… Maar dan schieten me de woorden weer te binnen van een 80-jarige mevrouw. Onlangs was ik bij haar op bezoek. Ze zei: “Pedro,… de mensen richten zich te veel op wat we niet hebben. En dat terwijl we het over het algemeen toch zo goed hebben hier. We mogen ons best realiseren dat er nog veel is dat we wél hebben en dat er ook nog veel wél goed gaat. Ondanks alles is er zoveel om dankbaar, tevreden en gelukkig over te zijn.”
Zien en doen
Een gedachte die past bij Kerst. Bij het feest van het licht, van hoop en van de moed erin houden. Kerst is ook het feest van vrede en van lief zijn voor elkaar. Van oog en oor hebben voor eenieder die het minder getroffen hebben dan wij. Laten we de helpende hand uitsteken waar nodig. En vergeet ook niet de mensen in onze omgeving die eenzaam zijn, of die een naaste hebben verloren. Een bezoekje juist in deze tijd is dan zo waardevol.
We leven in een tijd waarin steeds meer online gaat en de persoonlijke contacten verminderen. Winkels sluiten hun deuren omdat ze vanuit pakhuizen hun pakketjes versturen. Zelfs een adviesgesprek over financiële zaken gaat steeds vaker online. We doen het veelal zelf, maar al die gemaksdiensten hebben ook een keerzijde…
Van grote meerwaarde
Als ik de focus leg op wat we wél hebben, denk ik bij Vredehof aan onze uitvaartcentra. In de regio Twente en Salland gaat het maar liefst om elf locaties. Er is er dus altijd wel één in de buurt. En ja, ik ben en blijf overtuigd van de grote meerwaarde van de nabijheid van deze uitvaartcentra. In het dagelijks leven denk je er misschien niet zo over na, maar ik vind het vergelijkbaar met een ziekenhuis. Als een naaste in het ziekenhuis moet verblijven, dan wil je graag dat dit dichtbij is. Zo voelt het ook als je naaste is overleden. Juist dan is die nabijheid en snelle bereikbaarheid van een uitvaartcentrum heel belangrijk. Een samenleving zonder een uitvaartcentrum in de buurt moeten we dan ook niet willen.
Vertrouwd dichtbij
Vrijwel dagelijks ondervinden onze medewerkers dat mensen zich in positieve zin verwonderen over wat wij allemaal kunnen bieden in onze uitvaartcentra. Ook een gesprek bij leven over het vormgeven van het afscheid doen we steeds vaker in één van onze uitvaartcentra. In het uitvaartcentrum zijn alle faciliteiten bij de hand en is er meer rust. Het is die vertrouwde plek in de buurt waar de overledene in goede handen is. Een plek ook waar je als familie in privacy en alle rust afscheid kunt nemen. Het past bij onze belofte: Vredehof, vertrouwd dichtbij.
Tijd voor elkaar
Ook binnen Vredehof hebben we aandacht voor elkaar. Om te horen wat er leeft, werk gerelateerd of op het vlak van het persoonlijk welzijn. Alle onzekerheden die nu spelen hebben immers ook hun impact op onze medewerkers. Dat betekent ook dat we ruimte geven om eigen keuzes te maken zodat ze zich kunnen ontwikkelen zoals zij dat zelf willen. Ook hier maken wij onze belofte waar; voor onze eigen medewerkers zijn we eveneens ‘vertrouwd dichtbij’.
Lichtpuntjes
We leven mee met mensen die een moeilijk jaar hebben gehad. Door financiële of andere zorgen, door ziekte, gemis of verlies van een naaste. Sla een arm om de schouder van iemand die het nodig heeft, en blijf lichtpuntjes zien. Die zijn er,… altijd!
En laten we dankbaar zijn voor hetgeen we hebben.
Wij wensen iedereen een heel gelukkig en gezond 2023 toe.
Met warme groet,
Pedro Swier
< Alle berichten