Duurzaamheid in de uitvaartbranche. Jildert Steenbeek, directeur van Bogra Uitvaartkisten vertelt hoe hij hier met zijn bedrijf mee omgaat.
“Komt het erop aan, dan staan uitvaartondernemers niet vooraan in de rij, als het gaat om het afnemen van duurzame producten met een lage footprint. Er is aanbod van duurzame producten en de interesse is er zeker wel. Ook nut en noodzaak zijn in beeld”, vertelt Jildert Steenbeek (40), directeur van Bogra Uitvaartkisten. “Maar als de voorwaarden en de eisen die de klant stelt afwijken, blijft zo’n duurzame kist toch in de schappen staan bij uitvaartondernemers, en dus ook bij ons als producent. Daarom zetten we ons al jaren in om een kist te ontwikkelen die duurzaam, waardig en zeer betaalbaar is. En daarin zijn we geslaagd.” Met de productie en afzet van jaarlijks 130.000 kisten, is Bogra, als onderdeel van Funico, marktleider in de Benelux. De vestiging in Enkhuizen bestaat uit 30 vakmensen. Naast een tweede vestiging in Limburg beschikt Bogra over meerdere voorraadlocaties verspreid door het land. “Dit heeft enerzijds te maken met het snel kunnen leveren van kisten en anderzijds met het zo efficiënt en duurzaam mogelijk transporteren.”
Innovatie in uitvaartproducten
Maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen is belangrijk voor Bogra. “Waar we kunnen, dragen we ons steentje bij aan een beter milieu. De keuzes die we maken zijn vanuit bedrijfseconomisch kostenperspectief bezien, misschien niet altijd de meest logische. Maar ook de ecologische en sociale uitkomsten wegen zwaar voor ons. Vandaar dat we ons al jaren inzetten voor het verbeteren van duurzame uitvaartproducten. Dat doen we vooral bij de innovatieve ontwikkeling van onze uitvaartkisten. Maar we zijn ook betrokken bijvoorbeeld bij de productie van urnen uit gerecycled plastic. Dit in samenwerking met The Ocean Cleanup. Zij leveren plastic dat ze opruimen in rivieren en oceanen.”
Het eerlijke verhaal
Jildert bevestigt dat de vraag naar duurzame producten toegenomen is de laatste jaren. “Punt is wel dat, als zo’n duurzame kist bijna twee keer zo duur is als een houten kist, een groot deel van de markt afhaakt. Bovendien is het belangrijk voor veel mensen die een dierbare verliezen, dat een kist waardig en herkenbaar is, en daarmee dus toch enigszins traditioneel.” En zo staan kisten van hout of van spaanplaat met fineer, nog steeds eenzaam aan de top. “Maar”, voorspelt Steenbeek… “daar komt verandering in. We zien het terug in de cijfers. Van de 30.000 uitvaartkisten die wij jaarlijks produceren, is 6 á 7 % gemaakt van duurzaam materiaal zoals vlas en dat percentage groeit elk kwartaal. Dat komt doordat we een duurzame kist ontwikkeld hebben, die aan alle voorwaarden voldoet. De kist is gemaakt van de reststoffen van vlas. Daarmee wordt 100% van de plant gebruikt. Vlas is een gewas dat snel groeit en binnen 100 dagen te oogsten is. Het heeft weinig water nodig en er komen nauwelijks bestrijdingsmiddelen aan te pas. Vlas is ook een product met een rijke en lange historie. Zeker in Twente, waar het al vele eeuwen geleden verbouwd werd. Toen vooral voor de textielindustrie. Vergeleken met bomen, waarop je tientallen jaren moet wachten, is die korte oogsttijd van vlas een groot voordeel. En voor een massief houten kist, gebruik je alleen de mooiste planken. Beetje jammer als je bedenkt dat de kist slechts een paar dagen in gebruik is.”
Duurzaam van A tot Z
In het aanbod van Bogra, zijn meerdere uitvoeringen opgenomen van vlaskisten. “Dat heeft weer te maken met die herkenbaarheid. Veel mensen willen toch graag een kist met een uitstraling van hout. Om daaraan tegemoet te komen, bedachten we papierfolie met houtstructuur. Een ander uitdaging bij het produceren van een duurzame kist, was vaak de bekleding. “Bij een duurzame kist past natuurlijk geen satijn of gebleekte katoen. Die materialen voldoen op geen enkele manier aan de eisen die wij onderschrijven in GreenLeave. Dit predicaat staat voor een samenwerkingsverband van uitvaartondernemers die continue streven naar mogelijkheden om uitvaarten duurzamer te maken. Voor de bekleding van een duurzame kist kozen we daarom voor linnen. Ook dit is gemaakt van vlas, maar dan van de lange vezels van de plant. We zijn er inmiddels in geslaagd om de kostprijs van een duurzame uitvaartkist terug te brengen naar een meerprijs van slecht 5% ten opzichte van de gangbare spaanplaatkist met fineerlaag. En ja, dat is wel iets om trots op te zijn, want daarmee zie je dat we ook in die voorwaarde van ‘betaalbaarheid’ geslaagd zijn. Mensen vinden dit een acceptabele meerprijs voor een verantwoord en duurzaam uitvaartproduct.”